Historie Familiespektakel Blixembosch

Het idee

In 1992 hadden Nelly Michon en Joost van de Molengraft een idee. De organisatie van een Familiespektakel in de nieuwe wijk Blixembosch (destijds alleen nog Blixembosch 1, de edelstenen buurt). De eerste bewoners woonden er net een jaar, de wijkvereniging was opgericht en de eerste edities van de Blixemflitsen waren al bezorgd. Het ontbrak alleen nog aan een wijkfeest. Nelly en Joost werkten het idee uit en organiseerden de eerste versie van het Familiespektakel. Als locatie werd gekozen voor een stuk braakliggend bouwterrein aan de Opaal, in het verlengde van de Maansteen. 

1992, Opaal
De eerste locatie moesten we in verband met het bouwen van woningen al na één jaar verlaten. We streken neer in het Topaaspark, waar we enkele jaren zeer gastvrij zijn ontvangen. 
1993, Topaaspark
In 2006 vierden we ons derde lustrum. De wijk is flink gegroeid en het Familiespektakel is in aantal bezoekers ook meegegroeid. Daarom verhuisden we naar het Aanschotpark.
2005, Aanschotpark
Hier groeide het evenement elk jaar een stuk groter. Jaarlijks moesten we besluiten of er een grotere tent gehuurd moest worden of dat het nog wel zou passen. Wanneer de grotere tent dan toch weer gevuld werd met meer bezoekers waren we daar als organisatie heel blij mee. De doelstelling van het Familiespektakel is het vergroten van de saamhorigheid en de leefbaarheid van ons eigen Blixembosch. Als je kijkt naar het enthousiasme van de bezoekers, deelnemers en vrijwilligers, slagen we daar goed in.

Het programma

Ons allereerste programma in 1992 zag er als volgt uit:

 • Vrijdag 4 september: Disco voor de jeugd.
 • Zaterdag 5 september: Hobbymarkt, spelmiddag met Oud Hollandse spelen en de feestavond. 
 • Zondag 6 september: een Koffieconcert en de allereerste Playback show.

Een programma dat in grote lijnen al die jaren is vastgehouden en zeer succesvol is gebleken. Aanpassingen hebben plaats gevonden in de marge. Zo is de speelgoedmarkt ooit verhuisd van de zaterdag naar de zondag om de zeskamp meer tijd en ruimte te geven. De zeskamp was er het eerste jaar nog niet bij. De eerste editie hiervan vond plaats in 1993, onder leiding van ons zeskamp Ruudje (Weerden). 

1993, Eerste zeskamp
Hij heeft, samen met zijn medeorganisatoren, de zeskamp uitgebouwd tot de huidige versie. De eerste jaren deden er voornamelijk volwassenenteams mee, de jeugdteams waren op één hand te tellen. Inmiddels is dat omgedraaid. De volwassenenteams zijn nu op twee handen te tellen. Maar, even een voorspelling: als de huidige generatie jeugd wat ouder is geworden, hebben we weer ruim voldoende volwassenenteams.

Sommige programmaonderdelen hebben het niet alle jaren volgehouden. Zo hadden we een aantal jaren op zondagochtend het “Frühshoppen” met het Brabants Knoeigruupke. Stemmige muziek dat wel, maar het leidde niet tot een volle tent. Een band afkomstig uit de wijk, de Big Boss Blues Band, heeft een aantal jaren onderdeel van de programmering uitgemaakt. Ook heeft een paar jaar een prachtig verzorgde brunch op de zondagmiddag plaats gevonden. Dit onderdeel is wegens gebrek aan belangstelling vervangen. 

1994, Ballonnen oplaten
In 1994 zijn we begonnen met het oplaten van de ballonnen als afsluiting van het Familiespektakel. Inmiddels is dit een onderdeel van het programma dat onvervangbaar is geworden. Wat een prachtig mooi gezicht is dat elk jaar weer wanneer alle ballonnen tegelijk los worden gelaten. Wist u overigens dat we dit speciaal bij Eindhoven Airport moeten melden?
In 2017 hebben we dit vervangen door een gigantisch fluitconcert. Ballonnen zijn namelijk niet milieuvriendelijk en vele dieren hebben last van het plastic of de touwtjes.

Het thema

Om de feestvreugde te verhogen hebben we het Familiespektakel ook regelmatig voorzien van een thema. Meestel erg succesvol, een andere keer moeilijk toepasbaar en magertjes gevolgd. De muziek van de live band en discotheek werd dan ook op het thema afgestemd. Het eerste lustrum bijvoorbeeld stond in het teken van de Sixties. De hele avond is er geen plaat gedraaid die niet uit de jaren 60 of begin jaren 70 kwam. 

1994, Hoelahoepen
Er was een hoelahoep wedstrijd, en een heuse Hucklebuck clinic. De avond was een groot succes en volledig passend binnen het thema. Als bijzonder feitje kan ik nog noemen dat de toegift en allerlaatste plaat van die avond 2 Unlimited was met No Limit! De enige niet Sixties plaat van die avond, waardoor het spreekwoordelijke dak er echt afvloog.

De muziek

Muziek is natuurlijk onlosmakelijk met een zomers evenement als het Familiespektakel verbonden. Op de allereerste feestavond in 1992 is René Frogers “Een eigen huis” vaak gedraaid voor alle kersverse huizenbezitters. De jeugd ging dat jaar helemaal uit hun dak op “Poing” van de Rotterdam Termination Source. En als zomerhit schrijven we dat jaar “Sweat, a la la la long” van Innercircle. Een jaar later, in 1993, deden de Four Non Blondes met “Hey, Hey, Hey, What’s going on” het heel goed. In 1994, midden in de hoogtij dagen van de house party’s, verhoogde Frans Bauer met “Als sterren aan de hemel staan” de feestvreugde. Het jaar van de start op een halve vloer, 1995, Everything but the Girl met “Missing” en natuurlijk Guus Meeuwis met “Het is een nacht“. In 1996 beleefden we de opkomst van de Spice Girls met “Wannabe“, jaren later in 2005 één van de winnaars van de playbackshow. Ook was 1996 het jaar dat we met zijn allen dat maffe dansje deden op de “Macarena“. We schieten even door naar 2000, het jaar van de opkomst van Jody Bernal met zijn “Que Si, Que No“. Jody heeft ook nog opgetreden op het tweede lustrum van de wijkvereniging. Daarna is het erg stil geworden rondom Jody. Vervolgens in 2002, het jaar van de gekke plaatjes maar wel ideaal voor de playbackshow: “The Ketchup Song” van Las Ketchup en “Tu Es Fouto” van In-grid. In 2003 waren Ch!pz en de Idols winnaars Jim en Jamai de idolen in de muziek. 2004, het jaar van de zomerse plaatjes van O-Zone, “Dragostea Din Tei (Ma-ia-haha)” en Maroon5 met “This Love“. Tenslotte, 2005, het jaar dat Albert West met “Amarillo” weer heel wat stof deed opwaaien.

De playbackshow is ooit begonnen als koffieconcert op de zondagmiddag. Er werd live gezongen en live muziek gemaakt door talentvolle Blixemboschers. De eerste jaren van de playbackshow had meer volwassenen in de optredens dan kinderen. 

1993, Urbanus
Urbanus, “Burbujas de Amor”, Meatloaf en Tina Turner staan me nog altijd bij. In de jaren daarop is ook hier de gemiddelde leeftijd lager geworden. Met de inmiddels vaste deelname van de Blixemkids en de organisatie van het Familiespektakel, halen we de gemiddelde leeftijd weer wat op.
De trends in de muziek zijn op zondagmiddag te zien bij onze eigen artiesten. Zo was er het jaar dat “Vlieg met me mee naar de regenboog” door 2 Paul de Leeuwtjes in de prijzen werd gezongen, de Smurfen hebben het ook goed gedaan, totdat Telekids er op TV mee ophield. Tegenwoordig is K3 vooral bij de dames erg populair.

1994, Sirtaki

Pionieren

De organisatoren van het eerste uur hebben onder de bezielende leiding van Nelly heel wat af moeten pionieren. Water en elektra werd bij de diverse buren ‘geleend’, ondanks de voorbereidingen beleefden we vele verrassingen. Zoals bijvoorbeeld de levering van een halve vloer voor de tent, de andere helft moest nog afgebroken worden in de Splinter. We zijn dus maar gestart op vrijdagavond met een halve vloer, de jeugd kon er nog net op dansen. De eerste jaren kenmerkten zich door een opvallend hoog stress gehalte op vrijdagavond tegen 20:00. Vloer nog niet klaar, bar nog niet geleverd, drive in show nog niet gereed… Het leverde de nodige hoofdbrekers op. En dan te bedenken dat we tegenwoordig al om 18:00 kunnen beginnen met de Peuter / Kleuter disco, met een versierde tent, met een bar, met een vloer, met een podium en met een drive in show die staat te trappelen om te beginnen. Alleen daaraan al herken je het professionalisme van de huidige club vrijwilligers die meehelpen met de organisatie en opbouw. Zij zijn de spil van de Familiespektakel motor, zonder wie het absoluut onmogelijk was om een dergelijk evenement te organiseren.

Nadat Nelly haar eerste lustrum had beleefd, heeft zij het organisatie stokje overgegeven aan Jacky Feyen, Peter de Groot, Jan Weg en uiteindelijk aan onze huidige voorzitter, Korbi Beyschlag.
Het pionieren was leuk, het leverde een vaste club enthousiastelingen op die zelfs tot op vandaag betrokken zijn bij de organisatie en uitvoering.

Twan van den Broek, Familiespektakel verslaafde 😉

2006 – 15 jaar Familiespektakel Blixembosch

There are 3 comments on this post

 1. Corinne
  5 jaar ago

  Maak al 15 jaar onderdeel uit van dit mooie evenement, ieder jaar weer een geweldig weekend voor onze mooie wijk☀️☀️☀️🎉🎊

 2. Ine
  5 jaar ago

  Wel een gezonde verslaving Urbanus!!
  Geweldig dat het ieder jaar weer lukt
  BB groeten

 3. Carina Oosting-Schummelketel
  3 jaar ago

  Heel leuk dat ik mezelf weer terugzag met hoepel! Toch eens kijken of ik het nog steeds kan! Het was toen echt supergezellig! Je kende bijna iedereen!

Leave your thought